Doodle do's and don'ts

Doodle do's and don'ts

Must-haves

 • Een bench met een vetbed met latex rug. Maat bench:91x60x66
 • Extra vetbed
 • Water- en voerbakjes speciaal voor de bench
 • Water- en voerbakken buiten de bench
Tip: Om de pup aan de bench te laten wennen is het een goed idee om hem daar zijn eten in te geven. Een hond doet alles voor zijn voer! Ook moet er altijd water voorhanden zijn in de bench. 
 • Mandje met speelgoedEen krat vol met speeltjes waar onze honden steeds zelf iets gaan uitzoeken om te spelen. Ze vervelen zich nooit, want de speeltjes zijn zelden allemaal uit de mand, dus zijn ze iets kwijt, dan beginnen ze niet aan het meubilair maar zoeken een ander speeltje.
 • Kluifjes
 • Een jasje: Als de doodle de volwassen vacht heeft gekregen (rond de 8-9 maanden), duurt het erg lang voordat deze droog is na een wandeling in de regen. Hierdoor ontstaan matten en klitten, dit is voor de doodle erg vervelend. Schaf daarom op deze leeftijd een regenjasje aan.
 • Fohn of een waterblazer
Tip: Laat de doodle nooit aan de lucht drogen. Om de matten en klitten te voorkomen, die jeuk en irritatie veroorzaken, kun je een natte doodle beter even droogblazen
 • Een trimschaar met botte uiteindes
 • Vlooiendruppels
 • Ontwormtabletten

Voer

 • Brokken: De pups zijn gespeend met Dog lover's Gold, geschikt voor alle leeftijden, verkrijgbaar bij www.dogloversgold.eu
 • Smuldier: Koud vers vlees, verkrijgbaar o.a. bij de Jumbo in het diepvriesvak.
 • Blikvoer: Dog lover's Gold, zie boven.
 • Trainingsbrokjes voor puppy's: Zachte kleine brokjes

Doodle do's

Voor de pup thuis komt, is het zaak om even op puphoogte je huis te bekijken:
 • Puppy proof je huis: Snoeren zijn erg leuk om in te kauwen, rieten plantenmanden geven ook hele leuke effecten als je aan een los stukje riet gaat trekken, niet achter een deur opgeborgen schoonmaakmiddelen zijn gevaarlijk.
 • De eerste nacht(en) zal de pup het erg fijn vinden als er iemand bij hem slaapt en af en toe bemoedigend toespreekt als de bench en het nieuwe stille huis wat te heftig zijn. De pups hebben nog nooit alleen geslapen en de verandering naar nieuwe mensen, een nieuwe omgeving, waarschijnlijk na een lange autorit en dan ook nog opgesloten worden en alleen gelaten worden, is teveel van het goede. Rustig aan wennen is voor de pup het fijnst en je wint zijn vertrouwen enorm snel.
 • Rust! Je pup is weg uit het nest en dit kan stress veroorzaken. Sommigen zullen zelfs overgeven. Dit verdwijnt vanzelf weer als de pup de kans krijgt om rustig te wennen. Laat hem lekker zelf rondlopen en snuffelen, laat hem zijn plekje ontdekken.
 • Laat het bezoek met mate langskomen: Een pup is snel overprikkeld. 
 • Neem je pup overal mee naar toe: Wat de pup nu aan indrukken opdoet helpt hem om voor een heleboel dingen niet bang te zijn. En als ze een keer schrikken: blijf vrolijk! Het baasje helpt de pup er door heen en er was echt niks om van te schrikken! Tot 15 weken is in principe niks eng zolang het baasje dat bevestigt. Daarna worden nieuwe indrukken minder makkelijk verwerkt.
 • De training begint gelijk: 
Laat je puppy wennen aan aangeraakt worden: Vanaf de eerste dag is het zaak om de pup aan zijn oortjes te voelen, in de bek te kijken, aan de pootjes en staart te zitten etc. Hij moet dit toelaten en het maakt het leven alleen maar makkelijk als je een keer in de bek moet kijken, zonder dat zijn tandjes zich in de vingers boren!
Laat zien wie de baas is: Pak ook een keer het voer  even af terwijl de pup dit net smakelijk aan het verorberen is. Jij bent de baas en je moet de hond ook kunnen stoppen als hij iets te pakken heeft wat niet goed voor hem is.
Laat hem rustig wennen aan de borstel: Dit wordt een vast onderdeel van zijn leven! Een doodleborstel zit straks in je puppypakket. Een doodle moet minimaal wekelijks geborsteld worden en bij de volwassen vacht eens in de 10-12 weken geknipt en gewassen. Dit kun je zelf doen met een tondeuse, klittenkam en trimschaar  en een föhn! of breng  hem naar een trimmer die weet hoe een doodle geknipt moet worden!  Sommigen beweren dat ze doodle-ervaring hebben en je krijgt een model poedel thuis! Een trimmer vraagt tussen de 50-80 euro per keer, maar dan is de hond gewassen,in model geknipt, de oren zijn gedaan, de anaalklieren worden gedaan en de nagels worden geknipt.
Wees duidelijk bij de trimmer: Bespreek van te voren hoe je de hond geknipt wilt hebben en hou daar aan vast. Het is jouw hond, niet een modelletje wat de trimster leuk vindt. 
Je puppy zindelijk maken: Na het slapen en ongeveer een half uur na eten en drinken. Zet de pup buiten en als ie zijn behoefte doet prijs hem de hemel in er hang er een commando aan: plasje doen (of iets dergelijks). Als de pup die link gaat leggen snapt hij wat er buiten van hem verlangt wordt.
Lijntraing: Uitlaten moet opgebouwd worden. Begin met 3 keer per dag 10 minuutjes een heel kort stukje in de buurt van je huis. Het gaat meer om het wennen aan de riem dan om energie kwijt te raken en lekker te snuffelen. Dat komt geleidelijk aan als de pup groter wordt. Na de enting van de 12e week mag hij pas echt met andere honden gaan dollen en overal mee naar toe. Tot die tijd: de eerste week 3 x per dag 10 minuutjes, dan 3 x per dag 15 minuutjes enz. Doodles willen graag ravotten en hebben een boel energie. Geef de hond de kans om iedere dag even in de tuin of buiten te kunnen spelen of lekker te kunnen rennen.
Benchtraining: Maak van de bench een leuk lekker plekje. Leg hierin de lap uit het nest en bv een knuffel. Probeer het hondje erin te lokken met een speeltje of iets heel lekkers (stukje kaas, plukje kipfilet.) Als hij erin zit: knappe hond. Geef hem een kluifje of favoriet speeltje en doe het deurtje langzaam dicht terwijl je vriendelijk blijft praten. Na een paar minuten doe je deur open, hou het hondje even tegen met een hand, zeg ‘vrij’ en laat de hond los. Hondje komt eruit: goed zo!! Bouw de tijd op. Leg de hond er steeds in als het tijd is voor een rustmoment, dat is zijn plekje. Piepen en huilen negeer je gewoon, blijf vrolijk. Er is niks aan de hand, we gaan even rusten.
Kom: Roep hem bij zijn naam met het commando ‘kom’ en prijs de pup als ie dat doet. Zo went ie aan zijn naam en heeft hij het eerste belangrijke commando al geleerd.
Zit: Om de hond te laten zitten hou je een lekker brokje net boven zijn neus, buiten bereik. Beweeg het brokje langzaam een beetje naar achteren. De neus van de pup gaat mee omhoog, hij volgt het brokje en gaat zitten. Goed zo, zit!
Lig: Om de hond te laten liggen laat je hem ook eerst zitten. Leg het brokje nu tussen de voorpoten  en houd het stevig vast. De hond gaat nu vanzelf liggen, want anders kan hij niet bij het brokje! Hij krijgt zijn beloning: goed zo, lig (of down, of laag..)
Los: Gebruik dit commando terwijl je iets uit zijn bek haalt. Is het los? Knappe hond!!
Nee of genoeg: Gebruik dit bij ongewenst gedrag op besliste toon en moedig bijv. bijtgedrag dan ook niet verder aan. Blijf het herhalen tot de pup (al is het maar 5 seconden)  stopt met het gedrag. Meteen is het een superknappe hond! De wereld is natuurlijk een grote speelplaats en dit commando zul je vaak herhalen, maar het werkt wel!

Doodle don'ts

 • Giftig eten: Pure chocola is dodelijk voor een hond, zelfs in hele kleine hoeveelheden! Druiven, rozijnen en noten zijn ook slecht voor ze, dus zorg dat ze niet op puphoogte staan! http://www.entirelypets.com/toxicfoods.html Op deze link staan diverse planten en voedselwaren die giftig zijn voor honden!
 • Laat geen speelgoed liggen: Kostbaar kinderspeelgoed ruikt heerlijk naar nieuwe vriendjes en geeft urenlang kauwplezier! Berg het dus op in de ruimte waar de pup niet komt om verdriet te voorkomen. Schoenen ruiken naar de baasjes en dus zijn die ook favoriet, evenals vuile was! 
 • Maak de puppy niet zomaar wakker: Als de pup wil slapen, hoe schattig hij ook is, laat hem dan lekker liggen! Er is genoeg tijd dat ie wakker is en soms zou je willen dat hij even sliep. De rust is belangrijk voor zijn groei en ontwikkeling. Een pup die steeds wakker gemaakt wordt, wordt onplezierig in gedrag en het kan tot stress leiden.
 • Pak het beestje niet bij alles op: Ga op de grond zitten, laat hem uit nieuwsgierigheid naar je toe komen en je wordt vrienden voor het leven. Kijk bij alles hoe de hond reageert en stem de opvoeding daar op af. Onze doodles vinden een harde stem heel onplezierig. Het woord ‘genoeg’ of ‘nee’, betekent voor hen dat iets is afgelopen, zelfs slecht gedrag en het is voldoende bestraffing. ‘Los’ betekent dat ze iets wat ze vasthebben af moeten gaan geven en iets wat ze op willen rapen laten liggen. Door alertheid in het begin voed je de pup erg snel op. Prijs ze steeds bij gewenst gedrag. Doodles zijn enorm gevoelig en hebben een enorme ‘will to please’. Veel liever laten ze gedrag zien waar ze een knuffel of iets lekkers voor krijgen, dan dat ze ongewenst gedrag laten zien.
 • Troost je puppy niets als hij/zij bang is: Troost bevestigt het angstgevoel van de pup! Zelfs bij dominant gedrag van een andere hond waar je zelf nerveus van wordt. Ga desnoods tussen de honden in staan, maar toon je angst niet aan de pup! Doodles zijn ongelooflijk slim en weten prima in te schatten hoe ze zich moeten opstellen naar een andere hond.
En ga verder vooral genieten! Met vragen mag je altijd blijven komen en ook na de plaatsing van de hond willen we heel graag horen hoe het de pups verder vergaat!